Dermed kan rapsen bruges ikke blot til biodiesel, dyrefoder og en række andre produkter til bl.a. brug i pharmaindustrien. Nu må ingrediensvirksomheden Ferm Foods fermentere raps til brug i fødevarer til mennesker.
Fødevareingrediensvirksomheden Ferm Food, som nordfynske Emmelev sidste år købte sig ind i med en andel på 25 procent, må nu afsætte fermenteret, dansk rapskage til fødevarer. Det kan ske efter, at en godkendelse i EU er faldet på plads.
Det vækker særdeles stor begejstring i brancheforeningen for dansk korn og foder, Dakofo:
- Vi er verdensmestre i at producere raps i Danmark. Derfor er EU's udvidelse af den eksisterende autorisation en kæmpe fordel for dansk rapsproduktion og for danske planteproteiner til fødevarer, siger Emil Dalsgaard Hansen, der er direktør hos Dakofo i en pressemeddelelse fra FermFood.
Hos Emmelev A/S er salgschef Henrik Madsen meget tilfredsmed afgørelsen. Han har været med i arbejdet på at få en godkendelse i hus.
Emmelev A/S er kendt for at producere biodiesel på grundlag af raps fra danske marker, men faktisk udvindes der tillige en række andre råvarer af rapsen, herunder rapskager, som hidtil udelukkende er blevet brugt som proteinrig foder til dyrene i landbruget.
Nu kan rapskagerne også via selskabet Ferm Food udvikles til proteinrige råvarer til brug i fødevarevareindustrien og dermed til gavn for proteinforsyningen til mennesker.
Ferm Food, som er specialiseret i at producere fermenterede ingredienser til fødevareproducenter, har søgt om en udvidelse af EU's tilladte specifikationer for rapskage, og i denne uge trådte de nye regler i kraft.
Rapskagen indeholder 28-30 procent protein og er dermed en god proteinkilde til fødevarer. Rapskagen har dog én ulempe. I sin rå udgave indeholder rapsen glukosinolater, der er et stof, som beskytter planten mod skadedyr, bakterier og skimmel. Glukosinolaterne giver frøet dets bitre smag og har gjort rapskagen svær at bruge i fødevarer.
Men den udfordring har millioner af gavnlige mælkesyrebakterier og solid-state fermentering altså løst. Når rapskagen fermenteres med mælkesyrebakterier, starter en biologisk proces, hvor nye gavnlige nedbrydningsstoffer fremstilles og uønskede stoffer, herunder den bitre smag, nedbrydes.
Derfor kan Ferm Foods fermenterede rapskage bruges i mange forskellige fødevarer som i brød, kager, paté, pølser og plantebaserede fødevarer.
Det sker bl.a. hos Vadehavsbageriet i V. Vested ved Ribe:
- Med fermenteret rapskage i brødet kan vi forøge proteinniveauet, forbedre aminosyreprofilen og samtidig forlænge holdbarheden på brødet helt naturligt. I udviklingsafdelingen arbejder vi på endnu flere produkter med denne fantastiske råvare, siger indehaver Jytte Kruse i pressemeddelelsen fra Ferm Food.
Ifølge Ferm Foods bliver 2025 året, hvor rapsen bliver en del af endnu flere fødevarer.
- Vi har kunder, der har ventet på EU's autorisation, så de kan gå i gang med udviklingen af nye clean-label og proteinrige produkter. Så jeg er overbevist om, at forbrugerne kan købe endnu flere fødevarer med fermenteret rapskage i løbet af 2025, siger Søren Lange, der er udviklingschef hos Ferm Food.
Kliniske forsøg
For at få en fødevare godkendt af EU's fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, skal ansøgeren foretage kliniske forsøg, der nemt løber op i flere millioner kroner og tager år.
Tidligere har en finsk ansøger fået sin forarbejdede version af rapskage godkendt, men autorisationen var så snæver, at den kun kunne bruges til producentens egne finske råvarer og altså ikke til dansk eller anden EU rapskage.
Fakta om rapskage
Raps er en af de mest almindelige og proteinrige afgrøder, der dyrkes i Danmark.
I 2022 blev der produceret 894.000 ton raps i Danmark. Det svarer til omtrent 447.000 ton rapskage.
Rapskagen indeholder 28-30 procent protein.
I EU bliver der produceret 19,8 millioner ton raps om året.
Raps er den andenstørste proteinafgrøde i verden efter soja.
Fakta om rapskage
Raps er én af de mest almindelige og proteinrige afgrøder, der dyrkes i Danmark.
I 2022 blev der produceret 894.000 ton raps i Danmark, svarende til omtrent 447.000
ton rapskage eller 75 kilo rapskage per dansker om året.
Rapskagen indeholder hele 28-30% protein.
Raps er ikke kun en interessant afgrøde i Danmark, men også i resten af EU, hvor der årligt produceres 19,8 mio. ton om året. Raps er den 2. største proteinafgrøde i verden efter soja.